Да си поговорим за Главния прокурор на Републиката по случая с мъртвородения плод от аборт!

Крайно време е Главният прокурор на републиката Борис Велчев да излезе на светло и да даде някои належащи обяснения на гражданството!

Петорна съдебно-медицинска експертиза доказа, че плодът в казуса с аборта в болницата в  Горна Оряховица е бил мъртвороден!

Второто, което излезе като становище на петорната съдебно-медицинска експертиза е, че плодът е бил освен мъртвороден, е бил и на границата между аборт и преждевременно раждане, в 25-тата седмица на бременността!

Заключенията са направени на база на аутопсия, изследвания, документация на екипа, както и тестове.

Проф. Тодор Чернев заяви по bTV: “Става въпрос за един рутинен случай на мъртво раждане на 16 годишно момиче... бременността не е контролирана...съществени медицински пропуски не са установени...”

Според проф. Чернев, случаят е категорично изяснен и данни за лекарска небрежност липсват!

В ранния следобеден час, Окръжна прокуратура във Велико Търново не бе получила още петорната съдебно-медицинска акспертиза, което не попречи на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да покаже, че има експертизата в ръцете си!

От ОП уточниха, че уточниха, че все още не разполагат с официалната съдебно-медицинска експертиза, а са налични са само фрагменти, получени по факс, които разследващите са изискали преди време!

Най-шокиращите изречения в репортажа на телевизията бяха следните: “Ще бъде ли повдигнато обвинение на медиците, най-вероятно ще стане ясно след извънредно съвещание на Министерството на вътрешните работи по казуса. Трябва да се прегледа всичко, което е предадено като експертиза”. Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира официалния документ по случая със смъртта на бебето от Горна Оряховица.”

Експертизата е способ на доказване и като такава, и част от досъдебно производство не би следвало да се намира при министъра на вътрешните работи коментира за сайта “Хроники” експерт по наказателно право!

  • По закон не е работа на министъра на вътрешните работи, нито пък на Министерство на вътрешните работи да правят съвещание, за да се реши дали ще бъде повдигнато обвинение по казуса “Горна Оряховица” или не;
  • По закон няма как министърът на вътрешните работи да си позволява да коментира на всеослушание висящо досъдебно производство;
  • Всички данни по едно следствие  представляват следствена тайна и коментирането им, като се изнесат пред гражданството носи наказателна отговорност за този, който го върши;
  • Чл. 173. /1/ /Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г./ За използване на специални разузнавателни средства по досъдебно производство се подава писмено мотивирано искане до съда от наблюдаващия прокурор. Т. е. министърът на вътрешните работи не е наблюдаващ прокурор, за да иска от съда да използва специални разузнавателни средства;
  • Чл. 174.  /1/ Разрешението за използване на специални разузнавателни средства се дава предварително от председателя на окръжния съд или от изрично оправомощен от него заместник-председател;

.........................................

  • /6/ За направените искания и издадените разрешения по ал. 1 и 2 в съответния съд се води специален регистър, който не е публичен. Това неп речи да попитаме – вписано ли е в регистъра искането и разрешението за използване на СРС-та в казуса “Горна Оряховица”?
  • Т. е. важно е да се знаят мотивите за разрешение за използване на СРС-та в казуса “Горна Оряховица”, както и на какво основание е било дадено разрешение на министъра на вътрешните работи от правителството на ГЕРБ – да използва СРС-ета в парламента;
  • Важно е да се уточни дали съответното длъжностно лице е имало право да дава разрешение за разсекретяване на СРС;

Тук вече коментарът на юридически експерти по наказателно право е, че според Наказателно-процесуалния кодекс,

Чл. 198.  /1/ Материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

/2/ Когато е необходимо, органът на досъдебното производство предупреждава срещу подпис лицата, които присъстват при извършване на действията по разследването, че не могат да разгласяват без разрешение материалите по делото и в противен случай носят отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс.

И макар, че е декласифицирана, информацията, събрана със СРС, тя е доказателство по образуваното наказателно производство.

Според Закона за специални разузнавателни средства, и неговия

чл. 32 - резултатите, получени чрез специални разузнавателни средства, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления при условията и по реда, посочени в закона.

Как употреби българският министър на вътрешните работи разсекретени СРС-ета?

По телевизии и радиа Цветан Цветанов се оправда с “обществени нагласи” като основание за декласифициране на СРС-ета. Т. е. иде реч за политически нагласи на управляващата ГЕРБ и политически причини за даване на разрешение за разсекретяване на СРС-ета!

Това вече е опасен прецедент, тъй като означава, че Прокуратурата и прокурорът дал разрешение за декласифициране на СРС-ета по казуса “Горна Оряховица” са направили политически ход, в зависимост от желанието на изпълнителната власт!

Според Закона за защита класифицираната информация, и неговите Преходни и заключителни разпоредби, данните, придобити чрез СРС-ета представляват държавна тайна. Т. е. декласифицирането на СРС-етата не може, няма как да бъде мотивирано с “обществени нагласи”, тъй като тогава Прокуратурата би се явила като изпълнител на политическа поръчка на изпълнителната власт!

Министърът на вътрешните работи може да е пропуснал разучаването на НК и НПК, но Главният прокурор на Републиката Борис Велчев е наясно, че “общественото мнение и нагласи” не са правно-релевантен факт!

Защото тук му е мястото да припомня, че  последните промени и приемането на окончателните текстове в НПК, за постановяване на осъдителна присъда ще бъдат достатъчни само данни от СРС /специално разузнавателно средство/ и показания на анонимен свидетел. ще са достатъчни, за да пратят в затвора извършители на тежки престъпления.

Къде е Борис Велчев? Забрави ли законите на тази държава?

Главният прокурор на Република България осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Досега неговото “участие” в казуса “Горна Оряховица” се изчерпваше с факта, че обяви, че е много доволен от разсекретяването на СРС в случая е по-загрижен за разпадащия се имидж на прокуратурата, отколкото за законността в България!

Защо министър Цветанов още не си е дал оставката?

Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс, казваше Цветанов под път и над път. Един плод бе обявен за “бебе”, а абортът, граничещ с преждевременно раждане в раждане, даже в “смърт на дете”!

Постепенно плодът бе тиражиран за бебе, а бебето се превърна в дете. Служителка в отделението на Горнооряховската болница пък видяла, че детето се движи!

Оперативната информация, подадена в полоцията, според “Фокус” е била, че на 28 ноември в горнооряховската болница, следобед, е родено дете в седмия месец, което впоследствие е било умишлено умъртвено от лекарския екип, извършил раждането!

Човек неволно се пита: нормални хора ли подават информация на полицията, или граждани с тежка олигофрения? Обратното би било злонамереност.

Разсекретените СРС-ета, които май не бяха правени по този конкретен случай, се превърнаха в декласифицирана информация – след което досъдебното производство бе засекретено!

Окръжна прокуратура-Велико Търново, и прокурорът по случая, Светослав Калчев не съобщиха нито по кой член се води досъдебното производство срещу лекарите в Горнооряховската болница, нито мотивите за разрешението да бъдат разсекретени СРС-етата и използвани от министъра на вътрешните работи в парламента срещу опозицията на властта!

Разпитана бе девойката, с аборта, но данни от разпита не бяха огласени и тук бе спазен Законът за разгласяване на следствена тайна!

Лекарката, опитала се да обдиша мъртвородения плод, явила се доброволно в полицията и назидателно съблечена и събута от полицайка бе унизена.

След това полицайката мина в пенсия, въпреки че не бе на години за оттегляне от професията...

Бащата на девойката, крила бременността си обяви, че няма да има претенции към лекарите по аборта, почти преждевременно раждане...

Според лекари - появилият се от спонтанен аборт мъртъв плод едва ли е имал дишане и сърдечна дейност, липсвала е мозъчна кора...

Аз съм убеден, че някои ще се срамуват от това, което се разигра в Горна Оряховица.... от страна на тези доктори” заяви министърът на вътрешните работи. - ... защото, когато имаш едно новородено бебе, когато то е живо, ние сме длъжни да положим максимални усилия - едно като държава и едно като доктори, които са положили Хипократовата клетва, че трябва да се грижат... Откъде на къде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло? – казва Цветанов преди съдебно-медицинската експертиза.

Д-р Димитър Ленков – главен секретар на Българския лекарски съюз /БЛС/ във връзка с изнесената от вътрешния министър Цветан Цветанов информация по случая с умъртвеното бебе в Горна Оряховица каза: “...стандартът по акушерство и гинекология е наличен от интернет страницата на Министерство на здравеопазването и може да се прочете какво означава „аборт”. Ленков допълни, че за да преживее едно дете, да бъде вписано като живородено, то трябва да преживее 7 дни. „Това, че един плод е имал движение, това дете е било обдишвано и му е бил направен пряк сърдечен масаж в продължение на половин час. То няма нито спонтанно дишане, нито сърдечна дейност”, каза още представителят на БЛС. - Бебето не е родено живо, това е аборт, питайте когото искате лекар”, допълни Ленков.

Бившият министър на вътрешните работи, днес депутат, Румен Петков заяви в кулоарите на парламента пред журналисти, че не вярва разговорите между лекарите от горнооряховската болница да са декласифицирани, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Бившият вътрешен министър и депутат от Коалиция за България Румен Петков заподозря, че прочетените от парламентарната трибуна разговори на горнооряховските лекари може да не са декласифицирани, както твърди министър Цветан Цветанов.

"Не съм убеден, че от нощеска досега сме съумели да ги декласифицираме", заяви Петков. Той добави, че при провежданата операция не е имало прокурорско разпореждане. Петков изрази недоволството си от факта, че се четат СРС-та от трибуната...

Ден преди да излезе петорната съдебно-медицинска експертиза министър Цветанов заяви по БНТ:

Водещ: Добре, както каза и премиерът, разбирам ви, щом някой е във властта, трябва в края на краищата да бъде следен, дори, каза той, и мен да ме следят и да ме подслушват. Но много ви критикуват за това, че се решихте да огласите точно едно СРС от трибуната на парламента. Защо наистина? Знаете, става дума за случая в Горна Оряховица. И това ви навлече много критики.

Цветан Цветанов: Отново тук политическият популизъм и политическата възможност политиците да правят интерпретация на събития и факти доведе дотам, че трябваше да бъде оповестено съдържанието на тези специални разузнавателни средства, като естествено ние преди това сме се ръководили дали ще бъде нарушен общественият, разследващият елемент на това досъдебно производство и естествено националните интереси. След като нямаше абсолютно никаква пречка, тази информация беше декласифицирана и затова беше прочетена. Защото представете си, че тази информация я има в службите и ние не сме предприели необходимите действия. Бяха разпитани докторите, оттам вече се започна едно политическо говорене за това как и по какъв начин са били разпитвани и естествено, че трябваше да има някаква ответна реакция, за да излезе истината и да бъдат запознати всички с това, което е съдържание на тези разговори, които са водени. Аз не смятам, че е направено нещо лошо, а просто е излязла самата истина и всеки един може да си направи равносметка на това кой какво говори, кой какво защитава и кой за какво се бори.

Водеща: Всъщност знаете ли какви са резултатите от петорната съдебно медицинска експертиза, която се очаква да бъде готова днес?

Цветан Цветанов: Не, днес, доколкото разбрах, ще бъде оповестена, но съдържанието на текстовете на разговора, който беше оповестен, и това, което имаме като разпити, трябва да ви кажа, че всичко, което сме предприели като действия, ние просто бяхме длъжни да го направим. Защото в противен случай означава, че ние просто прикриваме престъпление, което според мен е недопустимо.

Водещ: Една хипотеза. Ако тази експертиза оневинява по някакъв начин лекарите, вие готов ли сте да си подадете оставката. Между впрочем преди няколко дни Иван Костов в прав текст каза, че ако вие сте се направили на съдебен експерт и сте изнесли невярна информация, би трябвало да си подадете оставката.

Цветан Цветанов: Не, не съм се направил на съдебен експерт. Казахме, че имахме съдържание на разговор, който показа кой какво е правил, и за мен е нелогично на 17-ия или 20-ия час ти да водиш разговори, че едно дете още мърда, още е живо, не е сложено в кувьоз и не е извикан специалист, за да прегледа това дете и да му се окаже най-необходимата и важна медицинска помощ. Защото, когато се ражда едно дете и когато в документите към края на разговора, който се води вече някъде на 20-ия час, се говори, че то трябва да бъде премерено и трябва да бъде под 500 грама, сами разбирате, че това не кореспондира с реалните факти. Защото трупчето на детето е седемстотин и няколко грама и другото, което е, че на 17-ия или на 18-ия час ти да слагаш едно трупче в един кувьоз кажете ми каква е логиката. Ето аз не съм специалист и вие не сте специалисти, но нормално ли е едно трупче, което претендираш, че е родено мъртво, ти ще го слагаш в кувьоз, за да го стоплиш и да му дадеш някакъв начин на живот. Така че това са нещата, които мога да кажа. И всичко, което сме предприели като действия е на база информацията, с която сме боравили. Така че на господин Иван Костов мога да му кажа, че всичко, което в момента упражнява като говорене, повече го отдавам на чисто политически елемент за всичко това, което се тиражира и това, което беше оповестено и от премиера само преди няколко дни.

Възпалителен процес на плацентата е в основата на това, плодът да се роди преждевременно мъртъв – обясниха от “Съдебна медицина”.

До вечерта от Велико Търново твърдяха, че продължават да не разполагат с петорната експертиза по казуса “Горна Оряховица”, която експертиза се оказа в ръцете на министър Цветан Цветанов!

Вместо достойна оставка – експертизи до откат!

Според д-р Петър Москов, и агенция “Фокус”: „Едно е да се държиш като простак, едно да се държиш като циник, едно е етичната лекарска комисия да те санкционира като нямаш нужните качества, за да упражняваш дадена професия, съвсем друго е да наречеш човек, който говори, по начин, който е недопустим за добрия тон – убиец”.

Депутатът Ваньо Шарков заяви, че когато на 3 декември са били изнесени СРС-та, тогава е попитал двамата министри – Цветанов и министър Константинов, какво правим, ако експертизата покаже, че това плодче не е дишало. „Тогава получих два отговора – министър Цветанов каза – ще поръчаме експертиза в чужбина, а министър Константинов каза, че трябва да закрием държавата”, посочи той.

Вместо да си подаде оставката и да покаже мъжество и достойнство, след като бе категорично опроверган от съдебно-медицинската експертиза, министърът на вътрешните работи, вместо да се извини на лекарите за опита да ги опозори публично, той създаде нова нелепа интрига:

“Знаете ли, когато ми казват името Иван Костов, за какво се сещам. За срутената сграда на Алабин в София, в която загинаха две момичета. Питайте дядото на едно от момичетата, който е от Съюза на репресираните, той ще ви обясни по-добре за Иван Костов"...

Каква сграда на “Алабин”, какъв дядо, каква връзка има откровеното самоорезиляване на Цветан Цветанов с това връщане към миналото?

Преди време в Благоевград бяха задържани лекари – ортопед и невролог, затова, че криели въоръжен грабител в болница!

Истината се оказа далеч по-различна: оказа се, че въпросният пациент е постъпил с оплаквания, характерни за мозъчно сътресение, каквото е било доказано и от снимката на скенер, по-късно:

"Колегите са написали, че е с главоболие, световъртеж, повръщане, гадене. При снимката на скенер се установило, че има промяна в нормалното състояние на мозъка - оток. Поставят му диагноза комоцио церебре. Мъжът се оплакал, че е бит два дни по-рано в София. В отделението е лежал от 14 до 16 януари." Това разказа директорът на благоевградската болница д-р Красимир Михайлов.

Съдът пусна лекарите, но никой от полицията не им се извини за ареста и тиражираните в медии обвинения!

Лекарите от болницата в Горна Оряховица са укорими за езика, на който са разговаряли, документиран в СРС-та, но това вече е въпрос на възпитание, въпрос на светоглед, въпрос ако щете и на професионална деформация, нещо, което заслужава да бъде порицано, но да демонизираш лекарите като съсловие, за да ги дисциплинираш и откажеш от протестите им – това е нещо, което няма словесен еквивалент в българския език...

Но да се върнем към темата в заглавието и си поговорим с Главния Прокурор на Републиката за случая с мъртвородения от аборт, плод...

 

Коментари 

 
+1 #3 Колев 2010-12-22 09:51
Въпросите по случая в Горна Оряховица могат да бъдат много. Мисля, че съществен въпрос е този с повода за извършване на подслушване в родилното отделение на болницата. Вторият е свързан с коректността на прочетеното в Народното събрание и изреченията, които са на звуковия носител. Третия - по какъв повод е разсъбличана лекарката-педиатър. Не е нужно да продължавам. Случаят толкова мирише на нискокачествена постановка от времето на соца, че не ми се говори. Време е парламента да заслуша Главния прокурор на Републиката и Генералния, или както там се нарича, секретар на МВР. Между другото, от кога вътрешния министър е най-главният професионалист в министерството? Къде сте господин секретар? В МВР миманса?? Време е евродепутатите от опозицията да се размърдат. България няма нужда от неомилиционерщи на под маската на борба с корупцията и престъпността!! !Боже, смили се над обикновените българи!!
Цитиране
 
 
+2 #2 Недялко Шаллиев 2010-12-22 08:48
Госпожо Манолова, какво въобще Ви подсказва, че е възможно геройският полицейски министър да си подаде оставката "мъжествено и достойно", при лесно подразбираемата липса (и не само у него) на точно такива качества? Просто е - много станаха "героите на нашето време", които приемат желаното от тях за действително и които сами си вярват. А другите от миманса...????
Цитиране
 
 
+2 #1 звезделина милева 2010-12-21 21:58
За съжаление министърът на вътрешните работи,реши да заглуши скандалите около собствената си персона като създаде скандали на други теми.И успя поради късата памет на българския народ.Никой така и не разбра с кое си точно образование г-н Цветанов го е играл консултант,кого точно е консултирал и откъде са му парите за множеството му имоти. .Да не говорим,как така се оказа единствен стопанин на класифицираната информация в държавата,че я развява когато и където си иска,че и обвинител №1 се оказа,раздава квалификации на когото срещне и стигне.А иначе плътния фон на живота ни от чалга и турски сериали все по опростачва народа.Щом вече и отвън го забелязват...
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене