Да си поиграем с “Белене”, докато минат още три месеца, пък...

Двама консултанти по “Белене” – една цел! Защо се дублират бъдещите действия на банка HSBC /британска банка/. Никой ли не мисли, че такова дублиране ще ни излезе скъпо!? Никой не коментира, че се разиграва поредното тъпо театро, за да си измие някой от много високо в държавата ръцете като Пилат Понтийски?

А кой е най-високо в изпълнителната власт, кой е най-високо в управлението на държавата – един-единствен човек, министър-председателят Бойко Борисов и неговият стил на поведение.

Почти никой не обърна внимание на думите на Борисов след края на пресконференцията от подписването на Меморандума с “Арева”“...и чак тогава Трайков ще отиде в парламента и ще обясни...”. Т. е. докато не приключат консултациите с тримесечен срок на действие – никой, при никакви обстоятелства няма да дава обяснения за “Белене” на депутатите!

Не ви ли прилича това на ситуацията около вота на недоверие, когато ГЕРБ “изпревари” с процедурни хватки опозицията и поиска вот на доверие?

Какво се наби на очи около тези договорености с "Арева" - Меморандумът не бе огласен, не бе разяснен, а бе парафиран като документ, написан на коляно, набързо и не случайно!

“2006 година българското правителство е взело решение за АЕЦ “Белене”... и разбира се това решение е грешно!” Това бе същината на внушението, което ни направи премиерът Борисов по отношение на бъдещото строителство на Втора атомна.

Отново се питаме – иска ли Борисов, възнамерява ли той да строи “Белене”, или си играе на загрижен и решен да осъществи проект, от който търси начин да се откаже?

Защо точно сега бе подписан Меморандум с френската “Арева”?

Защо досега не бе споменато, че това предстои? Защо мадам “Арева”, както наричат Ан Льовержон някак мимоходом мина покрай страната ни да положи подпис, а от българска страна също не всички бяха подготвени за подписването на въпросния Меморандум?

Причината е, че от няколко месеца френският енергиен гигант “Арева” е подложен на жестоки ревизии както в Германия, така и във Франция, заради “корпоративни корупционни практики” , а в Германия и Франция са извършени и арести.

Сериозно вървят даже слухове, че “Арева” ще прекрати дейността си в Германия!

Защо Борисов ще плати един процент върху крайната цена на “Белене” на лондонската банка плюс 2 млн за услугата й, след като в същото време се подписва Меморандум с друг , втори експерт?

“България без пети и шести реактор просто ще фалира” – каза Борисов. – На нас ни трябва и лоби, и защита, когато се вземат решения в Брюксел, обясни премиерът, визирайки именно френската “Арева”.

Във Франция работят 60 реактора, а в момента се изгражда още един в непосредствена близост до Париж, който е предназначен за френската столица.

“Тази абсолютно безплатна за нас..помощ..” каза Бойко Борисов, но какво имаше в предвид той не уточни и конкретизира, а започна да обяснява нещо съвсем друго.

Борисов благодари на външния министър Н. Младенов и на посланиците на двете страни за подготовката на този Меморандум, което е повече от смехотворно! Да приготвиш документ за подпис и да не се уточни цената на услугите, параметрите на сътрудничеството и още куп подробности е работа на двойкаджии.

Премиерът Борисов допусна груба грешка

като заяви, че по “Белене” ще работи и “Сименс”, и “Арева” – нима Борисов не бе чул, че “Арева” и “Сименс” се развеждат и то на фона на големи скандали?

“Арева” ще бъде подизпълнител на руския изпълнител в строителството на “Белене”.

“Арева” ще даде съвет какво решение да вземе българското правителство по отношение на строителството на Втора атомна.

След подписването на Меморандума Борисов изрече една сензационна неистина,

той благодари на Франция за това, че ни е подкрепяла в борбата да спасим АЕЦ “Козлодуй”, въпреки че беше точно обратното! Именно Франция бе ЗА спирането на атомната централа в “Козлодуй”, за да тръгне румънската Черна вода, построена с френска поддръжка от канадската фирма “Канду”!

“Искам да благодаря на “Арева” и френската страна да благодаря, за това, че бяха от най-големите противници на затварянето на първите четири блока на “Козлодуй”.

Кой внуши тази лъжа на премиера? Разбира се, че българският посланик във Франция, Марин Райков, който по време на затварянето на “Козлодуй” не направи нищо за спасяването на “Козлодуй” и за защита на националните интереси на България!

Велизар Енчев цитира в. “Сега” от 22 февруари 2002 година, когато под заглавие “Франция вече пита кога ще затваряме 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”?

В статията е публикувано следното: “Председателят на международната организация на ядрените оператори WENRA и на френския регулаторен орган Пиер Ла Кост задал въпроса кога България смята да затвори 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като за останалите реактори било вече ясно. След известно дебатиране присъстващите на обсъжданията стигнали до заключението, че са се събрали да обсъждат технически аспекти на безопасността на ядрената централа, а не експлоатацията й. Становището на френския представител било подкрепено единствено от турския.”

В. “Монитор” от 19 декември 2003 година, пише:

АЕЦ Козлодуй жертва на некомпетентни еврочиновници

19-12-2003 /със съкращения/

Министър Меглена Кунева и шефът на парламентарната комисия по евроинтеграция Даниел Вълчев бяха наградени преди две седмици от Европейския съюз /орденът е френски, а не на ЕС –бел. Л. М./ с "Ордена на почетния легион". При поздравлението си в Брюксел за високото отличие министърът по европейските въпроси на Франция, депутат в Европарламента (ЕП) госпожа Ноел Льоноар изтъкна големите заслуги на министър Кунева за успешно провежданите преговори. Покрай ласкавите оценки представителката на Франция "пропусна" да посочи една малка подробност: чии интереси бяха успешно защитени - на България, на ЕС, или на Франция, но не пропусна да заяви, че проговорите за удължаване срока за експлоатация на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" не трябва да се провеждат, защото те били с технически слабости, а тя помнела последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ през 1986 г.

Как няма тези преговори да се оценят от госпожа Ноел Льоноар за успешни, като при провеждането им по въпроса за срока - 2006 г., за затваряне на двата блока, бяха защитени не нашите, а интересите на някои европейски финансови кръгове и преди всичко на френските. На нашата общественост е известно, че изграждането на румънската атомна електроцентрала "Черна вода" се извършва с участието на френски капитали, а за просперитета на тази централа няма да бъде без значение съществува ли АЕЦ "Козлодуй". На европейските финансови кръгове не е безразлично коя страна ще бъде енергиен център на Балканите, коя ще продава електроенергия на Гърция, Турция, Македония, Сърбия и т.н. Нашата или на страната, чиято централа се изгражда с френски капитал...

... При второто си изявление в София, при връчване на ордените, госпожа Ноел Льоноар заяви: "Не съм специалист нито по ядрената енергетика, нито по ядрената безопасност. Знам само, че европейските стандарти за безопасност са много стриктни, защото все още помним травмата от аварията в Чернобил…".

... тази госпожа е следвало да проучи и оценките на легитимните световни организации в областта на радиационната безопасност за последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ, за да не плаши сега европейските народи с нашата централа, както някои наши специалисти след ноември 1989 г. плашеха целия ни народ. Необходимо е било да се запознае и с оценките на Световната здравна организация, Международната агенция за атомна енергия и Международния комитет за радиационна безопасност, в които е записано, че облъчването на населението в Европа, в това число и нашето, е далеч под допустимата доза, която напълно осигурява необходимата безопасност...

... Тези оценки не са наши, а са на европейските и световни организации и би следвало, щом взема отношение по въпросите на радиацията, представителката на Франция да се запознае с оценките на институциите, в които е отразено становището на собствената й страна. Аргументите на Ноел Льоноар по отношение безопасната експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" и последиците от аварията в Чернобил не съответстват на световните и европейски стандарти и оценки.

Но бедата не е само в неоснователните изявления на госпожа Ноел Льоноар. В много по-голяма степен е в това, че нашето правителство води преговорите на базата на неграмотните и неоснователни аргументи на някои европейски комисари, без да се постарае да проучи фактите по спорните въпроси. Изглежда много по-удобно е да се стремят да не разсърдят европейските представители, отколкото да изложат обективно становището си с езика на европейските институции, легитимни по въпросите на преговорите.

...Как да си обясним поведението на министър Соломон Паси, който след завръщането си от Брюксел заяви, че при затварянето на глава "Енергетика" е било уточнено въпросите за III и IV блок да се решат след съвместна експертна оценка, а министърът на енергетиката казва, че в подписания документ няма такъв момент. На какво основание премиерът /Симеон Борисов – бел. Л. М./ни убеждава във формулата "или АЕЦ "Козлодуй", или Европейския съюз". Според тази постановка излиза, че ЕС не преговаря, а само ултимативно диктува условията. Но примерите с Полша, която постави условие на ЕС да й бъдат увеличени лимитите за износ и присъединителните фондове и този с Литва, относно удължаване срока за експлоатация на атомната й електроцентрала показват, че когато преговарящите страни настойчиво и солидно аргументирано защитават националните си интереси...

Очевидно е, че министър-председателят е против преговорите за удължаване срока за експлоатация на III и IV блок, а ръководените от него министри само му пригласят. Мотивът за такава позиция е, че предшественикът му е предрешил проблема. Ако е така, та нали затова предшественикът му бе отхвърлен от българския избирател през 2001 г. и бе избран нов, който да изправи допуснатите слабости...

...Да се остави въпросът в сегашното му състояние е безотговорно поведение. Нека имаме предвид, че европейската ядрена организация "Форатом", в която членуват 17 европейски страни, е изпратила писмо до Еврокомисията и Европейския парламент, в което е записано, че III и IV блок са модернизирани до степен на пълна безопасност за експлоатация и до ново проектно-техническо състояние.с писмото си настоява да бъде преразгледано решението за предсрочно затваряне на двата блока и определено е заявено, че организацията ще лобира в ЕС за удължаване срока за експлоатацията им...

Освен това питам, както стори и Велизар Енчев на 13 април в своето предаване "Дискусионно студио":

за какво благодари премиерът Борисов на Франция? Кой го насади за пореден път на пачи яйца да се излага и да благодари за неща, които са нарушили чувствително националните интереси на България?

След подписването на меморандум за сътрудничество между френската компания "Арева" и Българския енергиен холдинг/БЕХ/ стана ясно, че българското правителство вече е подписало и консултантския договор с HSBC за проекта "АЕЦ Белене". Това съобщи на 13 април лично премиерът Бойко Борисов.

Преди дни стана ясно, че за консултантската си услуга HSBC ще получи твърд хонорар от 2 млн. евро и отделно комисиона от 0.95% от привлеченото външно финансиране.

“Ние даваме легален подкуп, за да може фирмата консултант, банка HSBC, за да каже, че АЕЦ “Белене” е изгоден. Въпросната банка трябва да докаже, че проектът е икономически обоснован, тя ще получи 1 процент от крайната цена на атомната централа. Това прави 65-70 млн евро за консултанта, която освен това е и заинтересована да даде крайна по-висока цена на централата, защото ще получи по-висок процент” – заяви журналистът Велизар Енчев в предаването си “Дискусионно студио” от 13 април.

Кой сключи такъв договор, според който банката освен 2 млн за услугата, да получи и един процент от крайната цена? Комисионната ще вземат хора от българска и руската страна.

Валентин Златев ще вземе руската комисионна, като официален консултант, а министър Трайчо Трайков обясни, че фирма на Владимир Каролев от българска страна, е екипът, ангажирал тази банка за консултант от българска страна. Пред журналиста Велизар Енчев, Каролев обяснил, че все още няма подписан договор между банката и неговата фирма.

Министър Трайчо Трайков: “Правилният въпрос е колко ще спести българският данъкоплатец от работата на консултанта... Не може да се каже в момента /колко ще струва консултацията на банката като услуга – бел. Л. М./,    тъй като възнаграждението на консултанта в нефиксираната си част ще зависи от това каква структура на финансиране е привлечена за осъществяването на проекта! ... Фиксираната е около 2 милиона евро...”.

Фиксираната сума е около 2,5-3 млн евро, ако тази банка си свърши работата – коментира в предаването си на 12 април журналистът Велизар Енчев.

Нефиксираната е в зависимост от крайната цена, а това може да е 6,9-7 млрд евро засега.

Към тази цена, наричана “фиксирана”, банката ще прибере и 0,95 на сто от крайната цена на проекта “Белене”, което е далеч повече от фиксираната цена!

И пак задавам въпроса: кой реши да се подпише този договор, дублиращ действията на “Арева” и кой се съгласи на двукратното заплащане на лондонската банка, което вече е към 65-70 млн евро?

Кой ще вземе и комисионната по сделката за консултации? И защо са необходими дублирани консултации на една лондонска банка и на една фирма гигант в енергийния бизнес: на американско-английското лоби и на френско-руското лоби?

Дали пък премиерът не е дал зелена светлина на този вариант – да се направи двойна консултация, независимо, че е много скъпа, за да се подсигури и пред двете страни за “Белене”? Но двойното подсигуряване бави крайните договорености и строителството на Втора атомна – дали пък премиерът не цели точно това – руснаците да загубят търпение, докато пак отй си е осигурил алиби, той формално да е направил всичко с една-единствена грижа да провери няколко пъти рентабилността на сделката, и накрая руснаците да изгубят търпение и да поискат арбитраж?

Какво се случва около проекта “Белене” – това ще научим накрая,

когато ще трябва да плащаме сметката.

Всъщност в последните събития около “Белене” премиерът Борисов изрече две истини: че 2006 година е подписано проектът да се състои, и втората истина, че “България без пети и шести реактор просто ще фалира”.

Към днешна дата, като теглим чертата какво имаме?

Трайчо Трайков не би следвало да е вече министър на икономиката, енергетиката и туризма защото премиерът му показа два жълти картона! А както знаем – втори жълт картон е изгонване от мача!

В предаването на Канал 3 Сашо Диков търпеливо изчака Румен Овчаров и това, което излезе от разговора им бе следното:

Диков: За две години никой не направи крайна цена на “Белене”!

/Две години откакто Симеон Дянков държи сметките на държавата, а проектът “Белене” се оскъпи с два милиарда!/

Овчаров: Има цена за “Белене” и тя е 3 млрд 997 млн щатски долара. Тройчо Трайков, Мартин Димитров обявяваха през ден – 8, 9, 10 млрд... Изведнъж се изненадаха, когато руснаците заковаха на 6, 3 млрд! А защо се изненадаха? Нали до този момент те приказваха за високи цени на проекта? Нали проектът само от чакане и отлагане се оскъпи с 2 милиарда?

... Има една-единствена логика – правиш цената на база инфлационен индекс – премиерът Борисов обяви, че ние не щем такава цена, а твърда цена за проекта.

/Руснаците погледнаха тавана, сложиха си всички възможни и невъзможни рискове и им спретнаха цена от 6, 3 млрд долара!/

В един момент руснаците казаха, добре, вие не искате да плащате определената цена – кажете каква цена бихте платили? Българската страна замълча повече от година!

Диков: Година и 4 месеца премиерът Борисов говореше, че цената е най-важното, на 13-тия месец, при Диана Найденова той обясни, че руснаците плащат.../

Овчаров: ... Тези, които се обявяват против проекта “Белене” не проумяват, че в момента се играе това, което Русия иска... Кои руснаци плащат, руснаците не плащат... и всички, които се упражняват да се изказват “за” или “против” АЕЦ “Белене” явно не си дават сметка за тази ситуация.

Русия вече е заинтересована от провала на този проект, тъй като тя ще си вземе нейните пари, даже още повече – от неустойки, лихви и разноски по делата, като ни осъдят.

България освен 700-те милиона евро, които е платила, е поела ангажименти за още над милиард евро. Основно оборудване и по ангажименти към германски и френски фирми за около 300 милиона. Ще получим и два реактора, които няма какво да правим!

Заинтересована е България, която след затварянето на ТЕЦ “Варна”, ТЕЦ “Бобов дол”, 5 и 6 блок от АЕЦ “Козлодуй” наистина ще изпадне в жестока криза и днешното икономическо и финансово положение на страната ще ни се види цветущо в сравнение с това, което ни предстои: внос на ток, на много високи цени.

 

Коментари 

 
+1 #1 Zvezdelina Mileva 2011-04-16 18:28
За съжаление НАГЛИТЕ в България са правителството на ГЕРБ воглаве с премиера им.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене