3.АЕЦ "Козлодуй" - кой какво каза в парламента...


Парламентът гласува отново да се отворят спрени реактори в АЕЦ "Козлодуй", но това доведе до скандал в пленарната зала. Само тук, на сайта "Хроники" читателите ни могат да прочетат от автентичните страници на Стенограмата кой от депутатите ни мисли за България и кой за други интереси...
От над 60 до над 70 на сто от българите подкрепят повторното пускане на 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Говорителят на еврокомисаря по енергетиката Феран Тараделас обяви, че отварянето на реактори в Козлодуй може да стане само с одобрението на всички страни членки на ЕС. Но нещата не се решават от говорители, слава Богу! Нещата с пускането на блок на АЕЦ стигнаха до одобрение от българския парламент, който гласува решение за това отваряне. Въпреки неистовите усилия на царедворци и опозиция.
Какво ще се случи в Брюксел? Дали трябва да искаме разрешение за отварянето, след като националният парламент е излязъл с решение за 4-и блок и пускането му в експлоатация? Дали противопоставянето на Брюксел няма да е намеса в суверенитета на държавата ни - все пак Лисабонският договор или така наречената Европейска конституция не е приет все още... Докъде може да се простре зависимостта на Европейския парламент и Европейската комисия върху решенията на един национален парламент? Да не забравяме, че именно хората на Симеон Борисов направиха така, че със съгласието да се затворят 3 и 4 блок пренебрегнаха решение на Върховния съд на Република България! Дали членството в ЕС е документирана загуба на суверенитет? Има ли го в Договора за присъединяване, който бе тайна?
Юридически нещата далеч не са толкова елементарни, та една Гергана Грънчарова, назначена за министър по европейските въпроси и една Меглена Кунева - любимият еврокомисар на Барозу да загърбят националните нитереси пред теснопартийните, монархически! Но те го направиха и пак ще го направят. Уви!
Днес продължаваме с публикуването на Стенограмата от скандалното заседание, на което в парламента бе гласувано решение да се отворят отново спрени 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй". Важно е хората, на които предстои да гласуват за нов парламент това лято да знаят кой колко струва като политик и българин от депутатите:
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Уважаеми колеги, предстои да подновим пленарното заседание.
За изказване има думата господин Лъчезар Иванов.
ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ (независим): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги! Взимам думата, за да изкажа последователната позиция на политическа партия "ГЕРБ", която, мога да ви кажа, че от първия ден на влизането в Европейския парламент нашият представител инж. Ручев, който е главен инженер на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", водим последователна борба за отваряне на АЕЦ "Козлодуй", но - тук искам да подчертая дебело - със санкцията на европейските институции. Това е една политика, която политическа партия "ГЕРБ" води от първия ден. И бих искал остро да подчертая, че заедно с Джефри Ван Орден господин Ручев направи писмо за отварянето на ІІІ и ІV блок на ЕЕЦ "Козлодуй".
... Нещо изключително важно - тази партия (Европейскана народна партия - бел. Л. М. )поддържа развитието на атомната енергетика и отварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй".
В същото време не мога да не споделя и това, че господин Станишев трябваше да се обърне към господин Барозу, тъй като това беше нормалният цивилизован, европейски път, за да могат да се намерят общи позиции, за да можем да се възползваме от чл. 36.
.... Нещо, което обаче не мога да пропусна, е, че правителството в лицето на господин Станишев не направи необходимото, не направи дипломатическите стъпки към господин Барозу и съответно към Европейската комисия. Това не дава право на правителството на Станишев да се крие. Тук в момента ние ставаме свидетели на това, че инициативата, отговорността трябва изцяло да бъде поета от Народното събрание и утре, когато евентуално не бъде дадена възможност да бъдат отворени реакторите, тогава господин Станишев ще излезе и ще каже: ето, вижте вашите европейски приятели какво направиха!
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря Ви.
Госпожо Капон, заповядайте.
МАРИЯ КАПОН (независим): Благодаря Ви, господин председател.
Ще чуете от всички, които се занимават с европейска политика, колко е пагубно това решение, ако го вземем, колко важни доклади ни предстоят, колко е трудно и колко е тежко. Само че лицемерието в политиката е нещо много лошо.
Ще ви кажа, че ние, българските евронаблюдатели, две години преди влизането ни в Европейския съюз имахме две каузи: едната беше освобождаването на българските сестри от Либия и втората беше гъвкавият подход за затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй". Днес в същия този екип, който се ръководеше от докладчика в Европейската народна партия Джефри Ван Орден, както каза моят колега, отново са подадени сигналите на Европейската комисия, съответно към председателстващия Европейския съюз и, разбира се, премиера на страната. Аз съм на различно мнение, смятам, че ние сме парламентарна република и имаме правото на това да даваме указания на правителството какво да прави.
Няма да гласувам по различен начин и няма да направя никакво действие, различно от това, което съм правила досега от първия ден в Народното събрание. Ще подкрепя да има разговори, да се започнат тези разговори, за да се види какъв е гъвкавият подход за независимостта на България.
... Трябва да говорим с Европейската комисия, трябва да има диалог и решението, което се предлага от Комисията, е такова - да има диалог. Никой няма да вземе друго решение. Но, господа, искам никой от вас да не забравя, че АЕЦ "Козлодуй" е българска собственост. Не искам да слушам от хора, които не разбират, да казват, че това са чернобилски реактори. Не искам да го слушам, защото виждам тук господин Костадинов и знам, че той ще каже, че това не са чернобилски реактори. Нека специалистите говорят, нека те да кажат. А ако стигнем до договореност с Европейския съюз, то ще е заради балканската политика и политиката на регионите, която е важна не само за България, а и за целия регион. И нека да кажа, че ако "Нефтохим" не е българска собственост, то АЕЦ "Козлодуй" е българска национална собственост. Затова аз ще подкрепя предложението.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря, госпожо Капон.
Господин Сотиров, заповядайте.
ИВАН СОТИРОВ (ОДС): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги! Съжалявам, че не виждам господин Овчаров, който доста време...
РЕПЛИКИ ОТ КБ: Да го извикаме ли?
ИВАН СОТИРОВ: Да, хубаво е господин Овчаров да се включи в дебата, защото цялата тази тема с пускането на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" явно има една основна цел и затова всеки опит да се бяга от политически дебат е опит да се отклони вниманието от същностния въпрос - че ние имаме криза с газа и че Първанов направи цялата тази пиар акция и тази истерия покрай пускането сега на ІІІ и ІV блок само и само да отклони вниманието от основния проблем - че неговият приятел Владимир Путин ни спря газа.
ГЕОРГИ БОЖИНОВ (КБ, от място): Много елементарно!
ИВАН СОТИРОВ: Не, това е и самата истина! (Шум и реплики в КБ.)
Това решение, първо, е абсурдно да се предлага от мнозинството по няколко причини. И основната причина е, че с това решение вие фактически искате да попечителствате вашия министър-председател. Това решение е констатация, че той не се справя с един оперативен въпрос, който е от компетенциите на правителството. Аз разбирам опозицията да предлага решения, с които да се изисква от правителството и от министър-председателя да прави определени политики, които той не желае или не може да прави. Но това, което вие предлагате, показва, че министър-председателят и правителството не са направили необходимото или не правят необходимото да потърсят начин по дипломатически път или с методите, които се използват при такива случаи, да се потърси възможност да бъдат пуснати ІІІ и ІV блок. Вие под популистки натиск на президента искате да прокарате едно решение, с което вие по същество бламирате вашия министър-председател. Това ви е големият проблем! Разбира се, неговият проблем е, че той за пореден път се крие, не смее да заеме ясна и категорична позиция. Защото лично аз, както и колегите от СДС и от ОДС, не сме против това да се търси възможност, въпреки че съм скептичен, че има такава, да бъдат пуснати ІІІ и ІV блок, но не сега в тази ситуация и не по този начин. С партньорите от Европа не може да се разговаря с референдуми и ултиматуми, поставени от българския парламент. Защото реакцията на такива действия от страна на българския парламент ще бъдат следните - просто ще има поредните санкции и ще има поредния удар срещу България. Това ще постигнете вие с това решение...
... Освен това какво искате вие с това решение? Вие нямате хипотеза на недостиг на електроенергия за вътрешно потребление. Вие пак се връщате в говоренето как България ще бъде енергиен център на Балканите и ние ще решаваме криза на Балканите, след като България е в криза. Първо се справете с кризата, в която вкарахте България, за да решавате кризата с електроенергия на Балканите. Защото се видя какъв енергиен център сме на Балканите - ние сме руски енергиен център на Балканите благодарение на вашето управление и на вашите усилия. Ние не сме български енергиен център на Балканите, защото и по думите на господин Калфин и на други представители на правителството ние сме в близо 100-процентова енергийна зависимост от Русия. Как тогава ще бъдем автономен български енергиен център на Балканите? Ние просто сме Троянският кон и в Европа, и на Балканите, благодарение на вашата сервилна политика по отношение на Москва. И това решение е абсурдно.
Спомням си, че вашият президент, който явно сега се надцаква с вашия министър-председател на гърба на България, на гърба на българските граждани, в разрез с интересите ни да бъдем коректен партньор в Европа, по същия начин пускаше газ от Украйна. Какво стана с газа, който щеше да дойде от Украйна? Нищо не стана! Нали той казваше, че референдум по въпроса за АЕЦ е популизъм? Същият този президент сега говори да се направи референдум за АЕЦ. И какво ще се получи, ако се направи един такъв референдум и референдумът каже да се пуснат ІІІ и ІV блок, а Европа откаже, защото знаем, че това е по-вероятното да се случи? Това по същество означава, че или ще бъде денонсиран Договорът ни за членство в Европейския съюз, или няма да бъде изпълнена волята на българските граждани... И вие това трябва да го усетите. То не е в интерес на България.
ГЕОРГИ БОЖИНОВ (КБ, от място): Кое точно?
ИВАН СОТИРОВ: Това, което се прави сега. Вие си решавате вътрешни предизборни проблеми на гърба на всички. И на всичкото отгоре се пренасочва един въпрос - защо няма национална енергийна стратегия?
РАМАДАН АТАЛАЙ (ДПС, от място): Може ли да кажеш нещо положително?
ИВАН СОТИРОВ: Да, казвам много положителни неща. Ние три години ви предупреждаваме, че настояваме за изготвяне на национална енергийна стратегия. ... Защо не се поставя въпросът за референдум за "Бургас-Александурополис", където е продаден националният интерес? Защото когато стане въпрос за българо-руски отношения и договорености, тогава се казва: има международни договори, те са подписани, не можем да правим референдум. Значи когато става въпрос за преразглеждане на договорености с европейските партньори, може да се правят референдуми, когато става въпрос за "Южен поток" и за "Бургас-Александруполис", където вашите представители на властта са взели комисионните и са падали на колене в Москва, там нещата стоят по друг начин!
...Ако вие приемете това решение, то е и глупаво. На всичкото отгоре, тук се говори за наскоро затворени ядрени реактори. Кои са наскоро затворените? Те всички горе-долу са наскоро затворени... Така вие можете да пуснете всички реактори.
РЕМЗИ ОСМАН (ДПС, от място): Ще ги пуснем, Иване!
ИВАН СОТИРОВ: Нищо няма да пуснете! До броени седмици ще лъсне цялата тази демагогия.
Приемете си това решение, бламирайте си вашия министър-председател, защото той заслужава това. Защото той пак се е скрил, изпратил е господин Калфин, който седи тук и гледа тъжно. Къде е господин Овчаров? Той трябваше да бъде в прокуратурата след всичко, което стана, а не да идва тук в парламента и да се усмихва!
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря Ви.
Господин Христов, заповядайте.
МИНЧО ХРИСТОВ (независим): Уважаеми господа, в прокуратурата трябва да бъдат тази шепа чужди лобисти, които не стига че продадоха реакторите, а в момента се опитват да саботират и опитите да ги пуснем. Чухте ги преди малко кои са.
Аз съм омерзен от изказванията на господин Паси, който твърди с цялата си наглост, че реакторите били минало, а бъдещето били антарктическите изследвания. Нека обясни той как ще се топлят българските граждани с тези антарктически и космически изследвания, както той заявява. Срамота!
Аз съм омерзен, че четири гласа не достигнаха на Европейския парламент да спаси реакторите, а тук в българския парламент тези шепа престъпници, които чухте преди малко, правят всичко възможно да саботират пускането на реакторите. Срамота!
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Колеги, предлагам да се върнем към по-спокойния тон и обсъждането на проекта за решение.
Давам думата на господин Дилов.
ЛЮБЕН ДИЛОВ (ПН): Благодаря Ви, господин председател.
Госпожо министър, уважаеми колеги, уважаеми господин Сотиров! Аз мисля, че е излишно в момента да търсим господин Овчаров, защото ще заприличаме на един телевизионен герой, който ходи и вика "Къде е Батко?". Батко изчезва с газа и се появява с газа. Така прави.
Друга обаче е темата днес. И аз съжалявам не за отсъствието на господин Овчаров, а за отсъствието на господин Паси, защото с него е основната ми полемика.
Преди малко господин Паси каза, че ние с вас тук, уважаеми колеги, народни представители, ще гласуваме нещо като справка. През 2001 г. ВМРО, "Гергьовден" и Националният комитет за "Козлодуй" събрахме над 600 хиляди подписа и тогава председателят на парламента, който беше също от партията на господин Паси, каза, че това са някакви папки. Шестстотин хиляди подписа на български граждани точно по темата за "Козлодуй" и съдбата на ІІІ и ІV блок са папки. Тоест, да, ние можем да наричаме този акт, внесен в парламента, нещо като справка със същия успех, с който можем да наричаме 600 хиляди волеизявления на български граждани папки. Това беше тогава. Не казвам, че сега референдум за Козлодуй е полезен. Тогава обаче беше навременен и полезен и той беше напълно пренебрегнат дори като инструмент за дипломация от страна на НДСВ, които не знам защо непрекъснато ужасно много се гордеят със своята външнополитическа активност, забравяйки, че те всъщност стъпиха на направеното от ОДС преди тях, не направиха нищо повече. Напротив, направиха по-малко отколкото се очакваше.
Тъй като господин Паси е автор и на едно друго велико прозрение, освен че тук ще гласуваме справка на голямото прозрение, е каква изгода имаме да признаем арменския геноцид. Ще говоря с езика на изгодата. Изгодата от акта, който днес ще гласуваме с вас, уважаеми колеги, не е дали ще се отвори ІІІ или ІV, или ІІІ и ІV блок и за колко време ще се отвори, и изобщо какво се случва. Голямата изгода е друга: че ние ще поставим на дневен ред на европейските партньори един прост факт - непредвидените и несигурни доставки на газ, които безспорно са заслуга на българската политика, които предполагат по-усилена работа на ТЕЦ-овете. Това го видяхме в тези дни, в които нямаше доставки.
По-усилената работа на ТЕЦ-овете от своя страна води до по-големи емисии на въглероден двуокис и съответно оттам до по-висока цена на електроенергията, която ще бъдем принудени да плащаме заради наказанията, които се получават между тези по-високи емисии. Тази пък по-висока цена в крайна сметка се отразява в крайната цена при потребителите, независимо дали те са предприятия или частни лица. Нищо друго да не постигне нашето гласуване днес, нищо друго да не постигне, но да даде аргумент на българските преговори за по-добри отношения към нас по време на преговорите в Мадрид и за съобразяване с този факт, ние ще сме постигнали много. Тъжно е, че ще се принудим да се задоволим с това, което е далеч от онова, което можехме да постигнем през 2001-2002 г., когато събрахме тези подписи заедно с ВМРО и с Комитета за спасяване на АЕЦ "Козлодуй". Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря Ви.
......................................................
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Заповядайте, господин Кътев, за Вашата реплика.
ОЛИМПИ КЪТЕВ (НДСВ): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги! Уважаеми господин Дилов, България в момента е в една суматоха, в която всеки един, защитавайки някакви лични, бизнес или политически интереси, гледа нещо да отмъкне - някакъв дивидент.
ПЕТЪР БЕРОН (независим, от място): Не всички.
ОЛИМПИ КЪТЕВ: БСП иска да ни върне към москвичите. Берон иска да ни върне към някаква носталгия, в която и той не знае какво иска да върне. (Реплика от народния представител Петър Берон.) ВМРО, "Гергьовден" и новата формация "Напред" искат да ни вкарат в кюмюра на Ковачки, тоест дори не и москвичи, а запорожци.
ЛЮБЕН ДИЛОВ (ДН, от място): Какъв кюмюр, говорим за "Козлодуй".
ОЛИМПИ КЪТЕВ: Всеки иска да направи нещо в тази суматоха. Всеки един, като разумен човек, е убеден, че това, което се предлага днес и е тема на дебатите, просто няма да се случи. Всички го знаете много добре. Абсолютно всички - включително Берон, включително и Любо Дилов, защото сега е 2009 г. Ако беше 1999 г., 1989 г. - би могло, но 2009 г. да се прави такава скъпа демагогия 5-6-7 месеца преди изборите, просто не е честно към българските избиратели.
Не ни карайте към нова стратегия за енергетиката, в която ще включим кюмюра на Ковачки - лично към Вас, господин Дилов. Моите най-добри уважения!
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Трета реплика няма.
Заповядайте за Вашата дуплика, господин Дилов. Заповядайте.
ЛЮБЕН ДИЛОВ (ДН): Благодаря, господин председател.
Уважаеми господин Кътев, аз мисля, че ще Ви дам съвет чисто като човек, който се занимава с публичност от доста години. Преди да кажете нещо, можете наум да преброите до 30 и да разберете дали има смисъл да го казвате. Цялата моя реч беше насочена точно в обратното. Казах, че, когато не работят ядрените или алтернативните енергоцентрали, работят кюмюрените и има много по-големи емисии на въглероден двуокис. Може би в това време сте бил зает с опита да подредите тази сложна мисъл за това кой какво си връща. Само ще кажа, че докато Вие се основавате на някакви предположения кой какво си връща, то Вие сте този, който върнахте реално горите на Симеон Втори. Това няма как да не Ви го припомня. Вероятно ще Ви го припомнят и много, много други хора. Може би на фона на Вашето връщане носталгията на господин Берон е доста симпатична или поне неговата носталгия не причинява преки щети на българите. Благодаря ви. (Реплика от народния представител Олимпи Кътев)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Господин Софиянски имаше възможност да направи следващото изказване. Не го виждам в залата.
Думата има господин Костадинов.
...Заповядайте, господин Костадинов.
ОЛИМПИ КЪТЕВ (НДСВ, от място): Кажи за конфликта на интереси!
ЙОРДАН КОСТАДИНОВ: Конфликт на интереси отдавна нямам. Какъв е конфликтът на интереси? Проверете, можете да проверите.
Въпреки че съм един от малкото, които сме вързани емоционално с този въпрос, ще се постарая да подходя абсолютно рационално към него. Ако искаме да бъдем европейци, едно от нещата, които трябва да си кажем тук, в тази зала и това, което трябва да кажем на нашите партньори, е, че безспорен факт е - Европа няма механизми, или поне не можа да докаже, че има такива, за въздействие върху Русия и Украйна при добива и преноса на газ. Това е факт, не е скептицизъм. Напротив, това е факт, върху който оттук нататък трябва да изградим нашата хипотеза, защото се намираме в криза. Криза, която беше предизвестена преди две години. Една криза, говоря газова, на която никой не й вижда края. Може би някои от вас вече са чули, че чешките специални служби направиха анонс, че нещата с газа може да се повторят. Това е факт. Тръгвайки оттук, естествено трябва да помислим за нашата енергийна сигурност, а след нея идва и икономическа, социална, политическа не само за нас, но и за региона, защото целият регион зависи от руската газ и той ще зависи дълго време от нея.
Въпросът за АЕЦ "Козлодуй" за ІІІ и ІV блок трябва да се постави не само в национален, но и в регионален план, защото Европа се е ангажирала със сигурността на региона не само Европа, а и НАТО, за сигурността в Македония, сигурността в Косово, Албания - всички бивши югославски републики.
Ние като членове и на Европа, на Европейския съюз и на НАТО, даваме своя дан в тази сигурност, засега мисля, че само финансова.
Какво ни пречи въпросът за ІІІ и ІV блок да го поставим в аспект регионална сигурност? Ние да помогнем на сигурността на региона в енергийно отношение.
Договорът, който е подписан, и член 36, за който, доколкото разбрах, трябва да благодарим на господин Паси и преговарящия екип, който го има само в този договор и в нито един друг на всички предишни преговарящи страни, защо да не се възползваме? Сега е моментът, но да преговаряме като две страни, които са равнопоставени. Нека да не се заблуждаваме, че ако поставим въпроса за повторната експлоатация на блокове ІІІ и ІV, някой ще ни спре по някакъв начин някакви проекти, ще ни поиска някакви пари. Този член ни дава възможност, казвам още веднъж, да преговаряме равнопоставено.
... Много ми е обидно, когато тук слушам хора, които сравняват блокове ІІІ и ІV с москвичи, с трабанти, с мерцедеси.
Искам да ви кажа, че в света в момента работят някъде около 440 реактора. От тези 440 реактора ІІІ и ІV блок се нареждат в първите 150 като ниво на безопасност. Така че много ви моля, колеги, когато говорите за техническото състояние на централата, направете справка, било отляво, било отдясно.
Никога в ядрената област не се сравняват две централи. Всяка една централа се гледа сама за себе си като ниво на безопасност. Запомнете го! Както в Източния блок, така и в Западния блок има и добри, и калпави централи.
... Аз ще подкрепя това решение на Комисията по енергетиката, макар че дълбоко се съмнявам дали този екип, това правителство ще може аргументирано да защити това наше предложение в Брюксел. Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: За реплика думата има господин Кътев.
ОЛИМПИ КЪТЕВ (НДСВ): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги, дами и господа министри, уважаеми колега Костадинов! Имам спешно поръчение от избирателите от 26-ти многомандатен избирателен район от София-област като на уважаван специалист в ядрената енергетика да Ви задам въпроса и да заявите от трибуната на Народното събрание с колко ще се намали цената на тока, след като се пуснат ІІІ и ІV, или І и ІІ, или всичките, или никой? Кажете на българския народ с колко ще се намали цената на тока? Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Думата за дуплика има господин Костадинов.
ЙОРДАН КОСТАДИНОВ (БНД): Не си спомням от тази зала от този парламент някой да е намалявал цени където и да е било, защото ние сме хора, които се занимаваме със закони. Но мога да ви кажа, че цената на електроенергията при работещи ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" ще падне с минимум 15%... В момента един мегават, произведен в АЕЦ "Козлодуй", струва точно 42 лв. и някакви стотинки. Ако се пуснат тези блокове, количеството електроенергия, която ще се продава, ще бъде с 15% по-евтино, отколкото е сега.
................
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Думата има господин Иванов.
ИВАН ИВАНОВ (ДСБ): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги, госпожи и господа министри! Демократи за силна България няма да подкрепим предложения проект за решение на Народното събрание, който изисква правителството да предприеме стъпки пред Европейската комисия за повторно отваряне на блокове в АЕЦ "Козлодуй". Няма да подкрепим това решение, защото, както заявява и ресорният министър по европейските въпроси, в момента не е налице хипотезата на чл. 36 и нямаме основание да стартираме каквато и да е процедура по него, още по-малко процедура за отваряне на някой от затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй".
Може ли правителството, след като иска да извърши това действие, да го направи само? Безспорно може. Защо тогава се търси това решение от Народното събрание? Отговорът е очевиден и той личи дори и от това изказване: защото правителството е разделено по този въпрос и търси решението на Народното събрание, за да послужи като патерица, да скрие своята собствена отговорност, заявявайки, че Народното събрание е поискало това от него.
Само преди ден министър Петър Димитров заяви: "Газ има, криза няма." Това беше цитирано от всички вестници. Днес министър Димитров пледира пред нас, че има криза, която изисква компенсиране чрез отваряне на ІІІ И ІV блок.
Искам да припомня на министър Димитров, че преди по-малко от две седмици в редица интервюта той изрично заяви, че България не може да се възползва от чл. 36 на Договора за присъединяване, тъй като има пълно задоволяване на нуждите от електроенергия, и нещо повече - изнася по 650 мегавата на час електроенергия за региона. Министър Димитров заяви същото и на Консултативния съвет за Национална сигурност. Днес той говори точно обратното.
Аз питам: кое накара министър Димитров в разгара на кризата да говори, че не можем да се възползваме от чл. 36, а сега да говори точно обратното?
..................
Когато след месец постъпи поредният силно критичен доклад от Европейската комисия, когато бъдат спрени поредните пари от европейските фондове, затова няма да бъде виновна корупцията и обвързаността на правителството с престъпния свят, което е очевидно, а ще се каже: спират ни парите, защото ние поискахме да отворим ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй". Много елементарна логика.
Накрая искам да заявя още нещо важно.
С отклоняване на общественото внимание към АЕЦ "Козлодуй" управляващите прикриват тежката отговорност, която това правителство носи за това, че за три години след първия газов конфликт между Москва и Киев не направи нищо, за да подготви страната за подобна криза.
Искам да ви кажа, че това трябва да бъдат мерки, които наистина до повишат сигурността и независимостта на България. Временното отваряне на блокове ІІІ и ІV в АЕЦ "Козлодуй" за няколко месеца няма да ни спаси от следващата газова криза.
Демократи за силна България не могат да бъдат съучастници в този нечистоплътен политически театър. Благодаря ви. (Ръкопляскания от ОДС и ДСБ.)

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови