2. Коя прокуратура точно ще оправя Главния прокурор?

27 октомври 2006 г.

"Малко са онези,
които умеят да решават,
сред тях умните са още по-малко.
Има много решителни глупаци."

Михаил Жванецки

Точно преди две години бившият апелативен прокурор на Варна Васил Миков определи колегата си Спартак Дочев като човек, който "върши мръсната работа по поръчка на главния прокурор /тогавашния - бел. Л. М./ ". Според казаното тогава от Миков "Спартак Дочев е истинското лице на българската прокуратура - без грим и без маска". Бившият варненски апелативен прокурор напомни изявленията на Дочев от 2003 г. - че нямало нищо лошо българската прокуратура да е сталинистка, за които Дочев е бил призоваван пред Висшия съдебен съвет, но без каквито и да било последствия. Какво се бе случило? Прокурорът Спартак Дочев, председател на Съюза за борба с корупцията "Законност", разпространи открито писмо до Брус Джаксън, в което го нарече "обикновен подлец", "вонящо влечуго" и "миризлив мушморок". В писмото се твърдеше, че Джаксън бил уволнен от фирмата си за корупция и бил продавал оръжие на терористи, включително на Саддам Хюсеин. Писмото завършваше с думите: "Внимавай в картинката, мушморок такъв! Българският народ няма нужда от лъжци и мошеници!" Патриотизъм ли бе това - прекрасно, но за жалост бе вярно. Друг въпрос е, как един дошъл от някъде си, някакъв си си бе позволил да изрече гласно това, с което всички бяхме и сме наясно - законността, редът и осигуряването на правосъдие в България бяха и все още са химери. Неприятно бе друг да ни съобщи подобно нещо, но това не изключва фактът, че всъщност този друг бе изрекъл една истина. Та като махнем скандалното вмешателство в работите на суверенна държава, изреченото от този американец беше горчивото прозрение за хала на съдебната си система.

Кавгата стана достояние на пресата и всички чужди посланици бяха свидетели на разразилия се скандал между двамата прокурори, който утихна без звук и без следа. Точно тогава в интервю пред ВВС докладчикът пред ЕС за България Джефри ван Орден препоръча българските власти експедитивно да преразгледат цялостния проблем, свързан с контрола над прокуратурата, с което потвърди правотата на изявленията на Брус Джаксън. Ще се намерят хора, които да кажат " И какво от това, минало..." Но това не точно минало, а реални случили се събития и е по-скоро въпрос на манталитет в една немаловажна институция. Манталитет, който следващият Главен прокурор Борис Велчев наследи заедно с всички останали спрени, прекратени, замразени преписки. А с това трудно сам човек се преборва - нека да е ясно. Не един холандец, група холандци да дойдат на помощ, цял холандски град от експерти да се изсипе, холандската кралица Беатрикс да се втурне да помага - все тая, нещата са изгнили в дълбочина. И "заслугата" за това далеч не е само на манталитета на прокурори, а и на навиците на родни политици да се бъркат в делата на тази уж независима институция. Да се бъркат, че и да ги направляват - няма лъжа, това е положението и то уви не се е променило.

Преди две години днес вече бившият главен прокурор Никола Филчев публично атакува възможността за връщане на делата за доразследване, което квалифицира като " отказ от правосъдие". Според заявеното от него били необходими законодателни промени, които да гарантират сигурността на прокурорите, подложени на натиск от забогатели по престъпен начин лица. По думите му "от една страна е абстрактната служба на закона, а от друга са големите пари на богаташите и опасностите, които това носи за изпълнение на служебните задължения на прокурорите".

Така стигаме до разковничето на бедата: Главен прокурор на една държава да нарича работата на прокуратурата "астрактна служба на закона" и да признава в прав текст, че опасността за изпълнение на служебните задължения на прокурорите били големите пари на богаташите"! Т. е. всеки от майка роден е чадо божие, всеки може да се изкуши... Та да попитам тук - как в други държави не се изкушават чак толкова прокурорите, а в нашата - опасно било да си прокурор, защото срещу теб са големите пари на богаташите? За какво става дума всъщност? Вероятно за най-старото изкушение, което докара дотам, някои прокурори да са с имоти и бизнес далеч надхвърлящи заплатите им или каквото и да било наследство. Май доста от подчинените на Филчев се оказа, че са преодолели опасността да работят срещу големите пари - а как - ревизията и спрените, замразени, прекратени дела го показват.

Как притесняваха престъпниците откъм прокуратурата преди 2 години

В хода на поредната кампанийна операция на полицията срещу мафията, свързана с новия план за борба с престъпността, генерал Бойко Борисов призна: "Главният прокурор Никола Филчев лично ни разпореди да бъдат притеснявани денонощно босовете на престъпния свят. И така ще бъде непрекъснато." Всъщност "притеснението" на въпросните босове се изчерпа с кратък престой в съответните РПУ-та, като в крайна сметка никой не бе арестуван. Според съобщения на БНТ и БТА, потвърдени от министър Петканов /министър на правосъдието в предишното правителство на Симеон Сакскобургготски - бел. Л. М./ бяха задържани за по 24 часа четирима босове на наркоразпространението. Час по-късно един от тях - Златомир Иванов, известен като Златко Баретата, се появи лично пред ефира на телевизия Би Ти Ви, за да опровергае новината за собственото си арестуване! Кой казва, че Европа ще скучае след приема ни в Евросъюза.

В наши дни - вълна от оптимизъм отново залива Прокуратурата

Колегите от Европа, с които имах удоволствието да се срещам през последните година-две, не можеха да проумеят едно - какво правим в България с незаконосъобразните решения на магистрати - обясни в интервюта Малена Филипова, шеф на отдел "Инспекторат" във Върховна касационна прокуратура. - Отговарях - имаме институционален контрол, всяко подобно решение подлежи на отмяна. А какво правите с хората, взели незаконни решения, продължаваха да питат те. Не можеха да повярват, че не се търси отговорност от никого. Истината е, че ние, магистратите, не сме друга категория хора. Законите важат и за нас, дори с още по-голяма тежест, защото се предполага, че би трябвало да имаме по-висок морал. Вярно - неудобно е да се изправиш пред колега и да му кажеш: ти извърши престъпление, ти си престъпник. Но ще го правим, така както се прави в цяла Европа. Не може да има различен аршин за прилагането на закона. Както всеки областен управител, кмет и чиновник знае, че ще носи отговорност за престъпления по служба, същото трябва да знае и магистратът, бил той и ръководител. Без това самата съдебна система не може да функционира нормално. Хората няма как да ни вярват, че не крием своите и че нищо няма да се промени. В крайна сметка без това не можем да мислим и за влизане в Европейския съюз."

Няма да опровергавам прокурор Филипова, която помня прекрасно от Града на истината, когато ката ден се срещаше с Констатин Тренчев и други лица на перестройката в качеството си на районен прокурор. Пак Филипова по-късно води делата срещу Иво Карамански, за източването на банки и за тежки стопански престъпления - дела, по които няма реално никаква сериозна присъда. След това прокурорката беше почти 10 години шеф на отдел "Закрила на децата" - период, в който се развиха и разцъфтяха детската проституция, детската наркомания, престъпленията на непълнолетни, насилията над деца, за да достигнат сега своя връх. Това бе накратко кариерата на Малена Филипова, която толкова е наясно с прилагането на аршина на закона и как да функционира нормално съдебната система. Оптимизмът на Малена Филипова, че нещо ще се промени си е като една оптимистична трагедия - само дето социологическите агенции не са ентусиазирани да правят проучвания останал ли е жив човек, който да вярва на съдебната система, на прокуратурата и полицията. И няма как да направят подобни проучвания - нали откъм България трябва да звучат единствено обнадеждаващи трели, че сме променени като повторно родени. А мислехме, че шаечната правда и плакатните вопли на социализма са захвърлени в мазето на прехода - уви, не са и отново ни ги развяват пред очите.

Няма проблем в близките дни да изпратя на заместник-главния прокурор Валери Първанов и на отдел "Инспекторат" сигнали за невлезли в сила решения на Върховния касационен съд, за произнесени решения в противоречие с действащия Градждански-процесуален кодекс, а мога и да разкажа как адвокатка влезе пред очите ми с бутилка най-скъпо уиски в кабинета на съдия от Софийския апелативен съд и излезе без бутилката. Мога да разкажа как най-обикновена на вид гражданка твърдеше на висок глас пред вратата на съдебната зала, че тя определя съставите и тя разпределя кой да гледа дела! Мога - само да пожелаят да чуят от отдел "Инспекторат". Или ще ги запозная с историята как военен прокурор лъже от телевизионния екран и праща за зелен хайвер майката на убито от полицаи момче да прибира дрехите и личните му вещи. Ще остарея да разказвам, но едва ли някой в сегашната ситуация ще реши да слуша...

Така че дали проверяват пет или десет прокурори и работата им - все тая! Никой не е изненадан, никой не се впечатлява - освен Малена Филипова може би и някой дошел за малко от друга държава експерт.

На 16 март 2004 Никола Филчев обеща вълна от разследвания и обвинителни актове срещу незаконно забогателите - де ги тези разследвания, де ги обвинителните актове? И вълна няма, даже леко накъдрена повърхност не се забелязва. Така стана за смях и срам една институция, която трябваше да се превърне в уважавана.

Усмивки от старите предавания

Пред предаването "Всяка неделя" на БНТ, в което участва пряко главният прокурор тогава и неговият заместник, началникът на отдел "Следствен" към ВКП Цеко Йорданов /вече извън прокуратурата - бел. Л. М./ бе отправена специфична оферта към престъпния свят, като призовава всички онези, които чрез престъпна дейност са натрупали огромни печалби, да се явят в прокуратурата, за да подпишат с нея споразумение, по силата на което, ако върнат заграбеното, ще бъдат съдени при смекчаващи вината обстоятелства. Срокът за това "споразумение" бе седемдневен, като след изтичането на седмицата Върховна касационна прокуратура трябваше да разпрати допитване до всички прокуратури в страната дали има сключени споразумения с престъпници. Но въпреки че Цеко Йорданов обяви пред медиите, че започва прием на крадци по азбучен ред, в крайна сметка се оказва, че на неговия призив не откликна нито един.

В началото на 2004 бившият Главен прокурор Филчев заяви, че създаването на данъчна полиция, предложено от финансовия министър Милен Велчев, е грешна идея, която не трябва да се реализира - коментар не е нужен.

Дали все още някой помни още как Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов /по време на мандата на кабинета на НДСВ и ДПС -бел. Л. М./ бе повикан да се яви в прокуратурата по безпрецедентен начин - чрез факс, разпространен от пресслужбата на ВКП до медиите. Причината за това публично призоваване бяха неговите думи: "Вина за факта, че десетки престъпници в страната са все още на свобода, носят съдебните власти и преди всичко прокуратурата." Генералът, който по това време бе на официално посещение във Вашингтон, коментира пред медиите, че думите му пред ВВС са извадени от контекста, тъй като е критикувал не само прокуратурата, но и МВР, и следствието, и че ако ще бъде разпитван, предпочита да бъде призован с призовка, а не с факс. Според коментар на "Дойче веле" оттогава, във Вашингтон приели новината като "реакция на хора, живеещи на друга планета". Вестник "Сега" излезе с предположение, според което атаката на Борисов се дължала на персоналния отказ на Никола Филчев да разреши ареста на Косьо Самоковеца за незаконен износ на валута. Прочутият контрабандист беше засечен от немските криминални служби със 156 000 евро, които не бе декларирал нито на българската, нито на германската граница. При проведената след четири дни среща на Борисов с висши прокурори, на която главният прокурор не присъства, с разпореждане на Цеко Йорданов, генералът бе задължен в рамките на три дни да арестува "всичките десетки престъпници, които са на свобода", а след това да предостави материалите на прокуратурата, която щяла "незабавно" да внесе в съда искане за задържане на обвинените лица.

Или е забравен скандалът пак от това време, преди две години, когато зам.-главният прокурор Христо Манчев, обяви, че прокуратурата проверява осем министри от действащото правителство /на Симеон - бел. Л. М./ за корупционни престъпления. Два дни по-късно пресслужбата на прокуратурата опроверга новината и посочи, че е имало само един сигнал срещу действащ министър и проверката е установила, че няма извършено престъпление.

Знаменателни бяха събитията, които се разиграха след среща на предишния главен прокурор Филчев с главния прокурор на Китайската народна република /КНР/, след която бе обявено, че е почерпен ценен опит. Тогава бившият Обвинител №1 днес Филчев поиска в специална декларация политиците да заявят публично подкрепят ли борбата с корупцията. Декларира, че ще обяви публично кои са корумпирани, ако политиците престанат да ходатайстват по делата за подкупи. Филчев припомни, че преди година е заявил в парламентарната комисия за борба с корупцията, че ще въведе специална делова книга, в която ще записва ходатайствата на видни политици и управляващи, но не го е направил, защото ходатайствата били толкова много, че не можел да насмогне в записването. По неговите думи наказателната практика в КНР, където най-тежкото наказание за подкуп е смърт, била добър пример за справяне с корупцията. На въпрос, кога може да се очаква обявяването на корумпираните политици, неговият заместник Христо Манчев посочи като евентуален срок средата на ноември! Годината беше 2003.

"Няма да прикривам нарушения заяви преди месец Главният прокурор Борис Велчев. - До този момент сме констатирали прояви на отделни прокурори, достатъчно драстични, достатъчно значими, че да обосноват наказателна отговорност, допълни той. Велчев бе категоричен, че не е установена скрита власт в прокуратурата и подобен извод е неправилен. "За последните пет години не е образувано нито едно дело срещу прокурор за извършвани от него престъпления. В последния месец сме образували шест такива дела", каза главният прокурор Борис Велчев в сутрешен блок на Нова телевизия. Той подчерта, че няма никакво намерение да прикрива нарушенията. "Скрита власт в прокуратурата не съм установил и ми се струва, че подобен извод би бил неправилен" - каза Велчев.

На пръв поглед тези думи на Велчев, говорят за едно: че тръгвайки по линията да проверява само дейността на прокурорите и закононарушенията, извършени от тях при изпълнение на служебните им задължения - този Главен прокурор ще изпадне в ситуация да изкара мандата си в проверки на прокурорските проверки. Факт, който не е толкова обнадеждаващ, а недостатъчен, за да настъпи кой знае каква промяна. В прокуратурите в страната текат ревизии, пишат се доклади, предлагат се наказания - а спрените дела, прекратените проверки, кой ще поеме тях и постъпващите нови? За един мандат, система неработила с години, няма да мръдне и на милиметър към промени, по-скоро ще блокира. В същото време Велчев сам ще се увери, че скрита власт в прокуратурата има и тя не е малка, а още по-малко пък едностранна.

В Прокуратурата се отразява като в огледало скритата власт на политиците - депутати, министри и партийни величия. Точно тази тяхна скрита власт им осигуряваше досега безнаказаност. Как тогава от едни прокурори, подложени на проверка и от едно разбито с ентусиазъм следствие ще се противодейства на тази скрита власт? Няма как. Така че Европа има да си чака дела срещу политици - едва ли ще дочака нещо.

Ще спомена пример от вчера, когато състав на Софийски градски съд /СГС/ потвърди на втора инстанция мярката, наложена на Слави Крашевски от Софийския районен съд - подписка. Известно е, че срещу нотариуса Слави Крашевски се водят над 55 разследвания - полицейски дознания и висящи дела за измами и незаконно прехвърляне на автомобили и недвижими имоти. С решение от 13 април 2006 г. по дело № 380/2005 г. ВКС потвърди осъдителната присъда срещу Крашевски. По разпореждане на Софийски градски съд на 27 април 2006 г. кантората му бе запечатна, а той самият бе осъден на две години затвор условно и бе лишен от правото да упражнява професията нотариус в продължение на една година. Само от далаверите на този нотариус съдът в няколко инстанции ще се задръсти от дела и жалби, а той е на свобода. От казаното дотук излиза, че нещо не е както трябва - в размера на присъдите, в размера на наказанията и хуманно записаното условно осъждане ли - нещо не е наред и точно това нещо обезсмисля усилия на прокурор, следователи, полиция. Нещо в приетите текстове на закона, а закони приема парламентът...

Следва продължение за отношенията власти и прокурори и хала на правораздавателната ни система

 

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови