Пазете си имотите – ще ги губите вече „законно”!

Парламент, нотариус, законВчера минаха на първо четене промените в Закона за нотариусите, които предвиждат нотариусите да имат ограничен достъп до базата с лични данни от масива на МВР. Както се казва – честито! На път са да отпаднат и последните пречки с помощта на нотариус да ти вземат имота посред бял ден и то без да подозираш дори. Не че досега това не беше възможно – да не забравяме „светлия” пример на нотариус Славе Крашевски, срещу когото в един момент се водеха над 60 съдебни дела и преписки за документни измами.

Когато на 31 март 2005 г. нотариус Крашевски бе арестуван за втори път, на гърба му вече бяха записани 44 досъдебни производства - 15 следствия и 29 дознания, сочеха данните на МВР и Прокуратурата. Повечето от делата и полицейските дознания бяха за документни измами и длъжностни престъпления.
Крашевски бе и първият, когото антимафиотите успяха да засекат, че работи по схемата на двойно регистриране на сделки. Така например, вместо с един нотариален регистър се оказа, че Славе Крашевски работи с два. В единия записвал "чистите" сделки, за които е сигурен, че са законни. В другия регистър "проблемните" - тези, които биха го сблъскали с правосъдието.
Докато Прокуратурата засичаше Крашевски и още четирима негови колеги за имотни измами, други разследващи се натъкнаха на измами с прехвърляне на собственост на автомобили, където са се изповядвали сделки в повечето случаи с крадени коли и без присъствие на истинските собственици. В цитираните случаи клиентите идвали с парола: „Праща ме еди-кой си”.

14 години продължи съдебен процес срещу Крашевски – а къде и как живееха през това време засегнатите от неговите действия измамени граждани? За никого не е тайна, даже и за Европа и САЩ, че съдебната система в България не е ефективна. Новите промени в Закона за нотариусите още повече развързват ръцете им за измами и безнаказаност, тъй като висока парична или имуществена наказателна отговорност за нотариусите все още няма.

Парламентът гласува нотариусите да получат достъп до базата данни на звеното за български документи за самоличност на МВР. Справките щели да се извършват в присъствие на човека, чиято самоличност е нужно да се удостовери. Досега нотариусите нямаха такъв достъп и имотните, и други документни измами със собственост са налице.
Сделки с имоти намиращи се под възбрана, сделки с имоти с фалшиви пълномощни зад гърба на истинските собственици – демокрацията роди десетки нови измами чрез които лиши стотици граждани от собствеността на имотите им.
„Печатите на всички нотариуси са подправени” заяви пред в. „24 часа” новото лице на властта, Искра Фидосова, която бе избрана за председател на правната комисия в парламента и оглави групата на депутатите от ГЕРБ. Никой от нотариусите не скочи, никой не се възмути. Последствия от това признание така и не се появи. При това положение не ми остава нищо друго освен да кажа: „Пазете си имотите!”


Както бе казал писателя фантаст Айзък Азимов: „Бедата при победата е, че човек може да се окаже от страната на победените“.

 

Коментари 

 
+10 #8 Звезделина Милева 2010-05-16 13:29
Страшно е,че това правтелство,кое то дойде с хъса да се бори с беззаконието,съ здава точно закони,които го озаконяват.От септеври до май,каточели само лобистки закони се приемат,т.е.озаконява се беззаконието,с което се прави неуспешен опит за прикриване на лобизма.Господа управляващи,въп реки голямото ви самочувствие не подценявайте Андрешко.
Цитиране
 
 
0 #7 blag009 2010-01-28 14:31
Интересно, ще ми е и Вашият коментар за
ІСинхронизация на ловният сезон с Бълканските страни???? На Емил Димитров(не естрадният певец)!!!
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
+8 #6 dhp 2010-01-01 20:05
"Там където глупостта е еталон, Разумът е безумие."
Цитиране
 
 
+6 #5 Ник 2009-12-15 18:11
Пазете си имотите – ще ги губите вече „законно”! ТОВА Е ЦЕЛТА!бЪЛГАРИНЪ Т НЕ ТРЯБВА ДА ИМА НИЩО!И ТОВА НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС ЗАКОНА.
Цитиране
 
 
+10 #4 Гледащ 2009-10-05 19:19
Нака си направим един неформален регистър на нотариусите участващи в имотни измами. Тогава ще се появят и "хирурзи", които да оперират тези "язви" на обществото, а ние горещо ще ги приветстваме....:-)
Цитиране
 
 
+2 #3 B.B. 2009-09-25 11:29
""""""Пазете си имотите – ще ги губите вече „законно”""""""???????????????!!!!!!!!!!!! И как да стане по-точно това щом няма да знаете, че ВИ го н*****ат
Цитиране
 
 
+10 #2 ivo 2009-09-24 22:37
А можеха да го направят просто като в САЩ - нотариуса е просто свидетел, че двете страни се подписват, взима 10 долара и чао.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене