Ще си мрем от лихви за ток, парно, телефон и данъци

flicr.com CC BY SA, by Mat HonanСпукана ни е работата и с тези управници! На босия цървулите тръгнаха да вземат. Цената на парното щели да замразят - а увеличените лихви за неплатени сметки за парно, телефон, вноски по потребителски кредит или данъци ток, които днес се очаква да промени и приеме кабинетът? Точно тези увеличени лихви ще ни видят сметката!

Кой не си плаща парно, ток, телефон, данъци и кредити? Предимно безработни, социално слаби, инвалиди – с две думи, хора без средства. На тези хора ли вдигат лихвите за неплатени сметки? С каква цел – ако е за да пълнят дупката в бюджета, от това няма да я запълнят.
Ако вдигат лихвите за ток, парно, телефон, данъци и кредити, за да си платят длъжниците сметките – това няма да стане. Който има пари си плаща и сега с тези лихви.
В момента се начислява върху всякакви просрочени задължения. Досега размерът й се определяше от основния лихвен процент /ОЛП/ плюс 10 процента. Финансовото министерство обаче предлага тя да стане ОЛП плюс 20 процента. В момента ОЛП е 1.57 на сто и ако остане непроменен, след решението на кабинета "законната лихва" ще е около 21-22 на сто.
Сега законната лихва се начислява и при забавени плащания между фирми, освен ако те изрично не са си договорили друго. Това означава, че очакваната промяна ще задълбочи още повече огромната междуфирмена задлъжнялост, която по последни данни надхвърля 160 млрд. лв.

Освен това – днес стана ясно, че предстои да се вдигне цената на газа, който се внася и то с 50 на сто. Е как тогава цената ще си остане непроменена? Някой силно лъже и вдигането ще си се случи като стой, та гледай. Хора от властта твърдят, че цената на топлото ще се вдигне от началото на следващата година - ами това си е по средата на зимата, когато топлото е животоспосяващо! И с така, дали с променените цени дали ще продължи българинът да се къпе всеки ден, или и къпането ще се превърне в събитие.
Вдигнати цени и вдигнати лихви – на този фон вдигнатите едностранно лихви от банките по теглени кредити си е „Малка нощна музика” отвсякъде.
Всеки разбира, че предишните управници ни взеха и последната риза от гърба с цени и за прикриване на кражби, но да се пълни бюджетът с увеличени лихви за ток, парно, телефон, данъци и кредити за над два-три милиона бедни български граждани си е дране на живо.
Като гледа човек новините – хората по света си гинат от земетресения, самолетни катастрофи, от куршуми на някой превъртял, от старост и някъде на последните места – от болести. Българинът ще гине вече от лихви. От вдигнати лихви по кредити, докато в цяла Европа банките ги свалят.

Българинът ще мре от вдигнати лихви от ток, телефон, данъци и парно, в комбинация с непрекъснато качващите се лихви от банките и поскъпналите ток и парно. От вдигнат газ храната ще се превърне в лукс, за дрехи и обувки, транспорт – даже не говорим...
На фона на растящата безработица, мизерните пенсии, помощтите  за социалнослаби – предстоящото решение за вдигане на лихвите ще ни стопи набързо като нация. И тогава ще оцелеят единствено малцинство от българите и ще се появи проблемът: кого ще управляват политиците?
Кого ще управляват и на кого му пука, че днес щели да обсъждат и сделка с неправителствени самолети – два ли да бъдат или един, и колко милиона ще се изръсим за тях.

Защо мълчим? Защото. Защо нямаме какво да ядем? Защото. При нас всяко защо си има защото!
Ето това е необяснимото.

 

Коментари 

 
+4 #8 Маргарита Бончева 2010-08-12 06:56
Изключително болна тема!!! Г-жа Манолова прави кристално ясни и точни анализи, не само по тази тема. Изключително информирана и ерудирана журналистка. И много коректна спрямо читателите си - населяващи територията на България, т.е. всички ние заедно, наречени българско население се "печеме" на едни и същи шишове. На един работещ човек ( дори и двама да работят) парите не стигат за транспорт, електричество, вода, комуникации ( телефон, интернет), отопление. Тези МОНОПОЛИСТИ изсмукват жиснените сокове на българите ( защото циганите не плащат и нямат такива потребности. Много трудно е за се защитим. Поддържат се институции, за да не можем да го направим. Обмислено е как да бъдеме тероризирани финансово.Нямаме опит ("социалистическо то поколение") да се борим за права. "Не му пука" на младото поколение. Малка част от него мисли за Бъдеще, за Семейство и за прираст на населението. Е....."Стани, стани, Юнак Балкански...."
Цитиране
 
 
+2 #7 ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ 2010-07-05 12:13
http://www.banditskatoplofikacia.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3
Цитиране
 
 
+2 #6 ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ 2010-07-05 12:13
ОЩЕ ЗА БАНДИТИТЕ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ
ВИЖТЕ НА
http://www.banditskatoplofikacia.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3
И НА
http://www.dilin.blog.bg/ :lol:
Цитиране
 
 
+2 #5 Valeri 2010-06-01 07:08
В България всеки знае че така не може. А като стане въпрос как ноже7000000 мнения.
Цитиране
 
 
+7 #4 Ник 2009-12-15 16:20
Защо мълчим?Ами някои не мълчат.На достатъчно места в нета се говори за ценовия тероризъм упражняван върху населението от мобилните и енергийни компании,за престъпленията, защото това са си престъпления,ко ито вършат за злоупотребата с монопол и за невъзможността на обикновения гражданин да реагира.На други места отдавна да ги бяха изритали,но тук са у дома си.Ние не сме /вече/. Няма нито институция,нито каквато и да била друга инстанция,която да защити гражданите от това бедствие,което ще ни ликвидира физически,но преди това ще се гаври дълго и арогантно,както го правят отдавна!И комисията Кърлев нищо не прави,колко пъти съм им писал,но не е за учудване впредвид откъде им идват парите!Гласност и протести,да чуе Европа,аз друго не виждам!
Цитиране
 
 
+6 #3 Assya 2009-09-30 15:44
Както винаги точна, г-жа Манолова!
Това правителство като че ли иска да сбъдне желанието на онова "момче" за предсрочни избори:-(
Цитиране
 
 
+6 #2 pifaro 2009-09-30 14:27
Абе аз още като чух миналата година, каква промяна в закона за амнистия приемат онези, през главата ми минаха всички мисли за дебелоочието и узаконената безнаказаност, които сега се крещят. Ама тогава не чух нито един коментар от журналисти или политици - мълчаха си като задници. И сега ли ще мълчат тези, чието мнение се чува ?! Вдигането на такива лихви е не антикризисна, а антинародна мярка.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене