Науката – жертва на комплексите на финансист №1

Последният „бисер” на протежето на премиера Бойко Борисов, Симеон Дянков, отново хвърли кал по учените от Българска академия на науките: “Ако науката и образованието са разделени, може да се окаже, че най-добрите умове вместо да учат други добри умове, си бъркат в носа.” Това каза финансовият министър Симеон Дянков на публична лекция в Софийския университет пред студенти и преподаватели на връх Ивановден. Както е тръгнало – няма да се изненадам, ако след време Дянков отсъди на учените ни да се ударят и по 10 тояги, за това, че не са му предали досега Академията в ръцетеq доброволно.

Веднага си представих как финансовият министър на Щатите си позволява поведението на този измислен финансист и как само часове по-късно президентът Барак Обама ще бъде сритан по кокалчетата от медии, конгресмени и сенатори. Но да се върнем към сегашния български министър на финансите...

С обидите пред студенти и преподаватели в Софийския университет, Дянков продължи традицията да хули родната наука и учените от БАН без причина и без око да му мигне. Всяко нещо си има причина казват старите хора. Тук причината е не толкова в комплексите на Дянков дали е учен и колко е учен, причината е с близо двегодишна давност и в дъното й стои Доклад на Световната банка за България от 2008 година, в който като експерт, Дянков е предложил: да се приватизира БАН, имотите на Академията да се разпродадат, и науката да мине към университетите. Само че не имотите са били на прицел толкова в главата на Дянков за приватизация на Академията, колкото ноу-хауто на институти като този за космични изследвания например. При една приватизация „а ла Дянков”, момъкът щял да поднесе на тепсия на господарите си отвъд океана патенти за редица научни изследвания, интелектуални продукти и изобретения, търговски тайни, авторски права, топологии на интегрални схеми, нови сортове и породи, трансфер на технологии, проучвания, консултации... Все благини, които биха стрували купища пари на Големия брат отвъд океана.

Имотите на БАН струват някъде от порядъка на 1 милиард, но това е нищо в сравнение с горе изброената интелектуална собственост, на която сложи ли се ръка – ходи, гони Михаля!

Научният архив на БАН, Центъра за иновации, Центъра за изследване по националната сигурност и отбраната – само тези звена е достатъчно да минат в американски ръце, за да живее Дянков и няколко поколения Дянковчета без да работят. Цената само на тези звена е огромна и едва ли някоя държава би могла да си позволи да я заплати. Поднесени безплатно, след някаква мижава приватизация, въпросните звена и цитираните по-горе продукти интелектуална собственост ще бъдат получени на готово, без проблем, и без да влезе и цент в държавната хазна.

Всъщност никоя държава не си продава науката – такъв прецедент в света все още не се е чул и ако Дянков успее да удари катинара на БАН, то това ще е първият случай в света на харизана на безценица наука и интелектуална собственост.

В момента родната наука и учените от БАН си патят заради една почти двегодишна история за несполучлив опит да се приватизира БАН, опит, в дъното на който Дянков е стоял като експерт и опит, който не се е състоял, а работата се е разсъхнала.

Фактът, че Дянков сам се хвали какъв учен е – би навел всеки що годе кадърен психоаналитик на определени заключения. По-силно и съществено обаче е друго: на 30 ноември 2009 г. в Големия салон на БАН, се проведе разширено заседание на Общото събрание на Академията за запознаване с резултатите от независимата международна оценка на постоянните научни звена /институти и централни лаборатории/ на Българската академия на науките, направена от Европейската научна фондация /ЕНФ/ и Европейската федерация на академиите на науките /ЕФАН/. По това признание, дошло не от измислени учени роден калибър, а от Европейски научни институции, Симеон Дянков до ден-днешен не е отронил и дума! Неговият пряк изпълнител на мечти – Сергей Игнатов – също запази мълчание.

Вижте на адрес:

http://www.bas.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0080&g

- Резултати от независимата международна оценка на БАН, направена от Европейската научна фондация /ЕНФ/ и Европейската федерация на академиите на науките /ЕФАН/

- Пресконференция по повод резултатите от независимата международна оценка на БАН

Заради тази добра оценка, заради това високо европейско признание, от БАН бяха отрязани 10 млн от финансист №1!

Докладите с оценката на научното ниво на институтите на БАН може да прочетете като отворите горния адрес.

От 1989 година досега, много умове изтекоха на запад и там бяха щедро заплатени.  В един момент западняците, в лицето на САЩ осъзнаха, че далеч по-добре е да се удари теслата на БАН с една приватизация и така да получат даром цялата му интелектуална собственост. За целта бе пратен в България и техния чиновник Симеон Дянков, който на място, и от ранга си на министър на финансите, да закрие БАН, и уреди проблема с нау хауто на западните си господари. В този смисъл не мога да не се съглася, че трябва да го възприемаме като „учен”...

„Решението според мен е от две стъпки – сподели във в. „Дневник” плановете си Симеон Дянков. - На първо място, трябва да се разпродадат и приватизират сградите на БАН, които могат да донесат сериозни приходи. С освободените средства могат да се създадат нови и модерни лаборатории с нова техника към самите университети. По такъв начин ще могат да се повишат част от заплатите и да се подобри материалната база за студентите. Най-много за пет години ще се усети и подобрение на качеството на образованието. Такъв е опитът на Естония, Грузия и до определена степен Чехия и Словакия” И нито дума за интелектуалната собственост, нито дума за ноу хауто на различните институти! Човекът Дянков явно си е решил да прави ескперименти, по някакви реформи от две държави, с неизвестен резултат, пратеникът на Световната банка решава и е готов да разруши 140 годишна световно известна и призната научна институция като БАН! И това, ако не е безумие, не се сещам кое би било.

Как се оправдава продажбата на имоти за 1 милиард, за да се купели лаборатории и нова техника? Да не би да сме вече към НАСА? Тези врели-некипели Дянков може да разправя на дечицата си, но не и на нас. Все пак, ходили сме на училище, и университет сме завършили!

Не коментирам как и с какви епитети Дянков постоянно обижда българските учени. Явно това е въпрос на възпитание, каквото в случая определено липсва. Въпрос е и на комплекси, о най вече е въпрос на огромни финансови дивиденти.


 

 

Коментари 

 
-7 #7 борко николов 2010-05-17 16:22
63 института,8000 "УЧЕНИ',150МЛН.държавни пари годишно.И това не е от вчера.В 4/четири/ института чоплят българския език,в 6/шест/историята писана и недописана,в 28/двадесет и осем/са застъпени точните науки,в 15/петнадесет/...просто ме е срам за хората на науката.Прост пример:4 конструкторски бюра/институти/ в СССР и Русия 10000 човека за 50 години един свестен безпилотен самолет НЕ МОГЛИ СДЕЛАТЬ.В Израел,без АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ направиха шедьовър,който се купува от САЩ,Канада,Руси я,Великобритани я,Индия,Ю.Корея,Сауд.арабия,Германия ...И са само 360 истински учени и е направен само за 2 години./НЕ СЪМ ЕВРЕИН/.Да не говорим за медицина,телеко муникации,компю търни технологии и подобни.Мястото на нуката е в УНИВЕРСИТЕТА,ВО ДЕЩАТА ФИРМА,ЕЛИТНАТА БОЛНИЦА и т н.Европа е обединена вече и ние сме в играта.За 500лв заплата нашият физик ще гони на книга протони и неутрони,а колегите му в Европа с подобен умствен потенциал за 10000 ЕВРО!
Цитиране
 
 
+2 #6 Звезделина Милева 2010-05-16 14:02
Наближава 24 май-напред НАУКАТА Е СЛЪНЦЕ.Е да ама не виждам това слънце поне с един лъч да е огряло поне един от властимащите.Народността не пада там дето знанието живей-да ама ние т.е.управниците ни се отказват ежедневно от народността,пък и на народа не му остана душа,в която науката да грей....
Цитиране
 
 
+7 #5 Ник 2010-01-27 15:08
Световните господари не желаят страни,като България да развиват фундаментални науки,нито изобщо да се развиват!Те трябва да изчезнат, особено България!С какво ли сме толкова страшни?
Цитиране
 
 
+7 #4 Ник 2010-01-27 14:53
Становището на световните господари е,че страни като България,нямат право да развиват фундаментални науки!Българите ,нямат право на съществуване,Бъ лгария трябва да изчезне!Огледай те се наоколо,отговор ите на всички въпроси са в ежедневието.
Цитиране
 
 
+6 #3 Дим-си 2010-01-10 09:14
Съгласен съм с повечето. И с това за Дянков, най-вече. Но се страхувам, че ситуацията в България, в която включвам и качеството на човешкия ресурс (защо не пък и - 'материал' по Б.Б.) ще се влошава. И трудно ще обърнем тентенцията! Всичко 'младо и умно' ще бяга към по-високия стандарт. На всеки му се живее по-добре! Така, че Бог да пази България!
Цитиране
 
 
+5 #2 Дим-си 2010-01-10 09:13
Съгласен съм с повечето. И с това за Дянков, най-вече. Но се страхувам, че ситуацията в България, в която включвам и качеството на човешкия ресурс (защо не пък и - 'материал' по Б.Б.) ще се влошава. И трудно ще обърнем тентенцията! Всичко 'младо и умно' ще бяга към по-високия стандарт. На всеки му се живее по-добре! Така, че Бог да пази България!
Цитиране
 
 
+11 #1 Натъжен 2010-01-09 16:25
Бате Бойко, махни го това момче Дянков. Не струва!!1
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене