Британските власти разследват връзката между добива на шистов газ и земетресенията в района на Блекпул

Публикува се с любезното съдействие на списание “Геополитика”, партньор на сайта “Хроники”

http://geopolitica.eu/actualno/1050-britanskite-vlasti-razsledvat-vryzkata-mejdu-dobiva-na-shistov-gaz-i-zemetreseniqta-v-raiona-na-blekpyl

Породилият много спорове добив на т.нар. „шистов газ” в Ланкашир беше спрян (засега временно) от британските власти след второто поредно земетресение в този район, което, както смятат мнозина, е било предизвикано от сондажния процес. Земетресението в района на Блекпул, на 27 май 2011, съвпадна по време със старта на нагнетяването на големи количества вода под налягане, осъществено от енергийната компания „Cuadrilla Resources”, с цел да се извърши хидравличен разрив на съдържащите шистов газ сложни хоризонтални слоеве. Този процес, известен като “fracking”, е заимстван от британските компании от САЩ, където обаче използването му провокира сериозни спорове сред специалистите.

Експертите от Британската геологическа служба (BGS) предполагат, че земетресението с магнитуд 1,6 по Рихтер, регистрирано в края на май, е сходно с регистрираното месец по рано в същия район, което беше с магнитуд 2,3, както и, че двете могат да бъдат свързани с експерименталния хидравличен разрив при добива на шистов газ в района на Прис Хол, по бреговете на Флайд.

Както е известно, промишленото прилагане на метода “fracking” е забранено във Франция, както впрочем в американските щати Ню Йорк и Пенсилвания. Местни жители, живеещи в близост до зоните, където се е използвал този метод, установяват силно замърсяване на питейната вода с метан.

Изглежда много вероятно, че между двете неща действително има връзка - твърди д-р Браян Бапти от BGS – няколко наши датчици, разположени в близост с тази зона, фиксираха, че и двете земетресения са станали на едно и също място и на неголяма дълбочина. Времето и мястото на двете земетресения, във връзка с използването на метода „fracking”, показват, че те могат да бъдат свързани едно с друго”. Той добавя: „Добре известно е, че подобно сондиране може да провокира неголеми земетресения”. Този процес е свързан с нагнетяването под земята на милиони галони вода, смесена с различни химически вещества, разтварящи планинските породи, за да бъде осъществен хидравличен разрив с цел да се освободи съдържащият се в пластовете природен газ.

Ръководството на компанията “Cuadrila Resources” заяви, че вероятно ще мине много време преди да възобнови своите „fracking”-операции на площадката около Блекпул, тъй като инцидентите изискват по-нататъшно внимателно изследване с участието на външни експерти.

„Спряхме сондажите, защото имаше инцидент, фиксиран от BGS. Впрочем, ние също го засякохме, защото разполагаме със собствено оборудване за мониторинг на място – призна представителят на “Ciadrilla Resources” Пол Кели – в момента подготвяме доклад за случилото се, съвместно с BGS и Килския университет. Решението за спирането на операциите беше изцяло наше. Смятаме, че се налагаше да предприемем подобна стъпка”.

Най свой ред, д-р Бапти подчертава: „анализът ни сочи Прис Хол като епицентър на (последното) земетресение с точност до 2 км. Данните от двата датчика, разположени до сондата, след земетресението от 1 април с магнитуд 2,3, сочат, че то е станало на дълбочина около 2 км. Записаните сега (т.е. през май) форми на вълната много приличат на онези от април, при магнитуд 2,3. Което ни дава основание да предположим, че двете събития са аналогични както по местоположението, така и по механизма си”.

Нито едно от земетресенията не причини някакви структурни повреди, но д-р Бапти смята, че те могат да бъдат усетени от хората, живеещи наоколо, тъй като са станали на сравнително малка дълбочина. Той подчертава, че подобно земетресение, „което е твърде незначително дори по британските стандарти”, по правило, не причинява никакви материални щети.

Според д-р Бапти, априлското земетресение, с магнитуд 2,3, е около 12 млрд. пъти по-слабо от неотдавнашното земетресение в Япония, предизвикало огромната вълна цунами, и би могло да се сравни с взрива на около тон тротил дълбоко под земята.

В майския доклад за енергетиката и климатичните промени на комисията на британската Палата на общините пък се посочва, че засега липсват каквито и да било доказателства, че технологията „fracking” не е безопасна. Председателят на комисията Тим Йо отхвърля всички страхове в това отношение като неоснователни, настоявайки, че няма никаква опасност за подземните запаси от питейна вода, което, според него, е било основната причина за тревога сред критиците. Той смята също, че няма основания за налагане на мораториум, въпреки нарастващата загриженост в чужбина.

На свой ред, BGS коментира по следния начин предишните земетресения в района на Блекпул: „Всеки процес, който изисква нагнетяването на вода под налягане в дълбоките породи с цел тяхното разрушаване, може да доведе до земетресения. Добре известно е, че нагнетяването на вода или други течности, при добива на петрол и геотермалното инженерство – като добива на шистов газ например, могат да доведат до повишена сеизмична активност. Наистина, обикновено земетресенията са прекалено слаби, за да бъдат усетени, но има и примери за по-сериозни земетресения”.

* Авторът е анализатор на британския „Индипендънт”


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене